Källkritik - en svår uppgift när det gäller lånesajter

Lånesajter

Att internet öppnat upp oslagbara möjligheter att söka information om precis allt, är det ingen tvekan om. Sedan internets genomslag i Sverige på 90-talet har de svenska sidorna växt i antal på ett lavinartat sätt.

Fördelarna med den här tillgängligheten är det ingen tvekan om men det har också sina nackdelar. Är man inte väldigt kritisk så är det nämligen mycket lätt att bli lurad att tro på olika "teorier" utan att det kanske ligger det minsta lilla sanning bakom dem. När vi "googlar" är det nämligen inte säkert att de sökresultat vi får fram är helt sanningsenliga. Inte ens sökmotorerna lyckas hjälpa oss att lösa detta utan vi är i stor utsträckning utlämnade att klara av att vara källkritiska helt på egen hand.

Generationsfråga att kunna sortera och vara källkritiskt.
Hur stor tillförlitlighet olika sidor på nätet har, skiljer sig mycket åt och vi luras lätt att tro att det som exempelvis står på wikipedia är SANT. Det här är en livsfarlig utveckling då det inte alls är säkert att det är så. Mina egna ungdomar där hemma, har uttryckligen sagt vid ett antal tillfällen att "jo det står på wikipedia" när vi diskuterat olika saker. Så här skriver man på wikipedia om källkritik. Visst börjar wikipedia bli ett erkänt kvalitativt forum men vi menar att utvecklingen där en sajt kan få så enormt stort förtroende i frågan om precis allt, är lite läskig.
Med livserfarenhet och en uppväxt med andra kunskapskällor än internet menar jag bestämt att det kan vara en generationsfråga hur källkritiska vi är när vi läser saker på nätet.
 

Stora risker med lånesajter

Den som letar efter bra lån på nätet, kan väldigt lätt ryckas med i aggresiva marknadsförings- och reklamkampanjer. Den väldigt proaktiva marknadsföringen av lån i form av olika reklambanners, dyker upp lite här och där. Hur ska man kunna jämföra på ett rättvist sätt och vem ska man egenligen ha förtroende för?

Vill man generalisera kan man ganska snabbt konstatera att allt för aggresiv marknadsföring sällan är av godo. Särskilt inte om det handlar om så viktiga saker som finansiella avtal. Egentligen handlar det inte så mycket om källkritik i de här fallen eftersom källorna ofta är helt trovärdiga då man väl klickat sig fram till ett lämpligt lån. Det vi framför allt vill ta upp till diskussion är de lånesajter som är väldigt offensiva när det handlar om att lyfta fram vissa specifika lånealternativ på ett ganska oprofessionellt sätt.

Hur ser en bra lånesajt ut då?
Vår bestämda uppfattning är att en bra lånesajt förhåller sig så neutral som möjligt till olika lånelösningar. Den bör också vara väldigt öppen och ärlig när det handlar om kostnader för olika lån samt vilka konsekvenser ett dåligt skött lån kan komma att innebära. Det är nämligen inte bara fördelar med lån, det finns även en mörk baksida med att låna pengar om man inte gör det på rätt sätt.

Vi tycker att man ska försöka undvika sidor där reklambanners utgör en stor del av innehållet på webbplatsen. Många reklambanners är nämligen en signal på att lånesajten inte är opartisk och inte heller oberoende såsom de allra flesta försöker lura i oss. En lånesajt som har reklambanners för några olika lån eller i värsta fall för massvis av lån, kan i våra ögon knappast höra till de opartiska och oberoende lånesajterna.

Det måste också tydligt framgå att lån inte är en liten struntsak utan att det faktiskt innebär åtaganden i form av både ränta och avbetalningsskyldigheter i form av amorteringar.
Att vara källkritisk när det handlar om lånesajter, kanske inte är en nödvändighet men att kunna tolka signaler på vilka sajter som är tillförlitliga och vilka sajter som inte bryr sig om hur det går för dig och din ekonomi, är centralt.
 

Marknadsföring generellt sett

Marknadsföring online är otroligt lönsamt, nästan oavsett vad det gäller för något. Allt efter att vi som konsumenter har upptäckt fördelarna med att uträtta mer eller mindre alla typer av ärenden och affärer på nätet, är det olika sätt att locka till affärer på nätet som kommer att fortsätta dominera framöver.
Inte för att vi på något sätt tror att motsvarande tjänster som man uträttar i verkliga livet öga mot öga med en försäljare eller banktjänsteman kommer att dö ut inom en snar framtid. Det kan nog dröja ännu ett bra tag innan en sådan utveckling skulle kunna dominera i så stor utsträckning att det skulle utgöra ett hot mot mer traditionell shopping IRL.
 

Hur tillförlitlig är informationen hos oss själva?

Att ha fräsch och uppdaterad information på våra sidor, är något vi ständigt försöker att eftersträva. Ibland gör vi också missar när det gäller att vara tillräckligt snabba på att uppdatera information men det hänger inte bara på oss själva. Ibland händer det att banker och kreditföretag ändrar sina krav och villkor utan att det hinner komma till vår kännedom tillräckligt snabbt och därför är det viktigt att alla själva också kontrollerar att informationen stämmer.

Det är i och för sig ganska sällan som det kan vara till skada om vi inte hänger med riktigt, det mest väsentliga i detta sammanhang är de delar som handlar om förekomsten av UC kontroll eller inte. Det är ju något som faktisk kan skada dig om du till varje pris vill undvika en sådan. I allt övrigt är det sällan någon större skada skedd eftersom andra justeringar i krav och villkor, sällan kan skada dig och framför allt inte din kreditvärdighet.

För övrigt samarbetar vi enbart med seriösa långivare som står under tillsyn av finansinspektionen. Våra kvalitetskontroller gör att vi med gott samvete kan rekommendera vissa snabblån, medan vi utesluter de kreditföretag som på ett eller annat sätt bryter mot lagar och regler som gäller inom den här typen av verksamhet.