Lån till överskuldsatta?

Kan man låna pengar även om man redan är överskuldsatt? Svaret på frågan är ja. På både gott och ont, finns det kreditföretag som gärna lånar ut pengar till personer som redan har mycket skulder. Att få lån även med tidigare skulder är oftast inga problem så längen lånen står i proportion till dina förväntade inkomster. Det är när du börjar få betalningssvårigheter med anledning till för mycket lån, som du ska börja fundera på om du är överskuldsatt.

Fördelen med att låna som redan skuldsatt är uppenbar, de som har mycket skulder, kan få chansen till en nystart i ekonomin om de får ett lån för att samla ihop gamla skulder. Nackdelen är lika påtaglig, de som helt tappat greppet om sin ekonomi, lockas att lösa situationen mycket tillfälligt genom att ta ytterligare lån som i värsta fall försätter dem i ännu sämre läge än innan.

Att ta ett lån måste vara ett individuellt ansvar och så länge man själv vet att ett lån är det bästa för situationen, måste man kunna påstå att det är bra att personer som redan har mycket skulder sedan tidigare, kan få ännu en chans att ordna upp sin ekonomi.

För den som redan prövat alla möjliga sätt att skaffa pengar på, kanske det helt enkelt är den sista utvägen att ändå ta ett lån trots tidigare skuldbelastning.
 

När är det rätt att söka ännu ett lån?

När det är rätt eller fel att söka ännu ett lån, måste varje enskilt person själv ta ansvar för att svara på. Rent generellt kan man väl säga att så länge lånet hjälper dig att reda ut en besvärlig sits på lite längre sikt kan det mycket väl vara rätt att låna pengar trots tidigare skulder.

Så länge du är förvissad om att du kommer att kunna betala tillbaka lånet, är det bättre med ett till lån, än att få betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogdemyndigheten.

Det allra bästa alternativet för att lösa en dålig hushållsekonomi brukar vara att se över och omförhandla gamla krediter. På så sätt är det många som får ordning på ekonomin och inte behöver söka fler lån, utan kan istället amortera av den nya skulden i lugn och ro.

Många kan lätt avskräckas och tro att man måste kunna en massa detaljer om lån och finanser för att sanera sin ekonomi på det här sättet men så är det inte. Genom några enkla och basala uträkningar kan vem som helst söka och få ett skuldsaneringslån som hjälper till att ställa ekonomin till rätta.
 

När är det troligtvis fel att ta ett lån?

Om du tror att du är på väg in i en skuldfälla där din lön inte räcker till dina räkningar kan det vara ett riskabelt beslut att låna mer pengar. Är det en mycket tillfällig svacka som orsakats av en oförutsedd händelse av något slag, behöver det inte alls vara fel att låna pengar men om det ser ut att bli ett varaktigt problem kan du vara ute på hal is.

Att lösa varaktiga problem med tillfälliga kortsiktiga lösningar är alltså inte bra. Måste du låna pengar för att betala tidigare lån är det endast i händelse av en fullständig skuldfinansieringsplan som det är att rekommendera.

Har du stora betalningsproblem bör du istället söka rådgivning för att se vad du kan göra åt situationen. Visst kan ett litet lån ge dig lite mer tid på dig att räkna och söka stöd och råd men tänk noga över det hela innan du sitter i en ännu sämre sits.

Att hamna i "obestånd" och inte kunna betala sina räkningar på lång sikt är väldigt vanskligt eftersom det kan påverka din handlingsfrihet och dina möjligheter under lång tid framöver. Betalningsanmärkningar är det ingen som vill ha men ibland kan det ändå vara den rätta lösningen att inte ta ett lån för att rädda sitautionen. Det kan istället gräva gropen ännu djupare och till sist kanske det är omöjligt att ta sig ur den.
 

Vägens ände kanske är skuldsanering

Du kan få gratis rådgivning via din hemkommun. Det är bara att söka efter ekonomisk rådgivning och din kommuns namn. Riktigt bra service har också Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten och du kan ringa anonymt för att få vägledning kring svåra frågor.

Undrar du vad som gäller för skuldsanering kan vi rekommendera att du tar kontakt med Kronofogdemyndigheten direkt för att få mer information om hela processen.

Det finns några steg i handläggningen av skuldsanering, som kan vara bra att känna till innan man ansöker om en sådan. Bland annat vad som händer efter att du skickat in din ansökan, vad man bedömer och så vidare.

Kronofogden har otroligt trevlig och hjälpsam personal som gärna ställer upp och svarar på dina frågor som gäller skuldsanering.

Alla bör i första hand uttömma alla möjligheter att klara av att sanera sin ekonomi på egen hand och det gör man i så fall lämpligast genom det som ofta kallas för skuldfinansiering. Om det inte finns möjlighet att få ett sådant lån, kan alltså skuldsanering genom ansökan hos Kronofogdemyndigheten vara den sista utvägen.
 

Brist på ork vid ekonomiska problem

Att ha långvariga ekonomiska problem kan leda till orkeslöshet och symtom som liknar utbrändhet. Att ständigt slita med att få ekonomin att gå ihop under lång tid är mycket pressande och stressframkallande.

Det finns mängder av rapporter om hur dålig ekonomi orsakar psykisk ohälsa även hos personer som haft det ordnat omkring sig tidigare. Överskuldsättning kan drabba alla personer oavsett "samhällsklass" eller "status".

Viktigt i dessa sammanhang brukar vara att återfå en känsla av någon sorts kontroll över situationen och det kan man ofta få hjälp med om man söker hjälp för att få ekonomisk rådgivning.

Känner du igen dig? Vänta inte längre utan sök kostnadsfri ekonomisk rådgivning så kan din situation kraftigt förbättras.

LYCKA TILL!
 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln