När ska man undvika lån?

Håll hårt i pengarna Håll hårt i pengarna

Att låna sig ur tillfälliga ekonomiska situationer eller att låna pengar för att finansiera en investering kan vara helt rätt i vissa lägen men inte i alla. Det är rätt läge att ta ett snabblån om det handlar om en specifik situation där olika omständigheter gör att du bara måste skaffa pengar på kontot snabbt.

Oväntade händelser av olika slag är exempel på när du utan att det behöver vara något fel, med fördel kan söka snabba lån. Bilen kanske gått sönder, tandläkarräkningen blev dyrare än du hade kunnat förutspå eller du kanske förlorade en del av din inkomst tillfälligt någon månad och inte hade någon extra buffert eller reservkassa som kunde fylla tomrummet.

Men det finns faktiskt också situationer då du istället för att låna pengar, bör hålla hårt i pengarna och försöka lösa det hela på något annat sätt än genom ett enkel lösning med snabblån. Det är ju så lätt att söka ett snabbt lån och i samband med det också lösa den ekonomiska situationen ytterst tillfälligt. Om du exempelvis börjar märka att du är på väg att hamna i en skuldfälla eller om du helt enkelt inte är säker på att kunna återbetala ditt lån, ska du definitivt försöka undvika (ännu ett?) lån.
 

Mer om "rätt och fel" läge för lån

Akut lån - ja eller nej? Akut lån - ja eller nej?

Akut lån för att täcka kostnader som lönen kanske inte räckte till vid något enstaka tillfälle, behöver inte vara fel. Den sitsen kan nästan vem som helst råka hamna i av någon anledning, vid enstaka tillfällen. Det är ju få förunnat att ha ett sparkonto med massa reservpengar på banken.

Om det är en tillfällig svacka i hushållsekonomin, är detta kanske till och med den bästa lösningen både för det korta och långa perspektivet. Det är ganska vanligt att man kan få oväntat höga utgifter eller oväntat låga inkomster någon enstaka gång. I de lägena behöver det alltså inte vara nåt fel att ta ett enkelt snabblån.
 

Undvika lån Undvika lån

Du bör däremot inte ta ett lån om du inte är 100% säker på att du kommer att klara av de månatliga avbetalningarna som ett lån också medför.

Det kan vara frestande att lösa sin situation i ett akut läge men om du inte ser upp kan du riskera att hamna i en skuldsnurra som du kanske får svårt att ta dig ur.

Känner du dig osäker på dina kommande inkomster, ska du också undvika att låna pengar. Hur bistert det än känns, är det i de lägena bättre att ta kontakt med dina fordringsägare för att resonera kring hur du/ni kan lösa detta.

Många blir överraskade över hur de kan komma överens om avbetalningsplaner och annat och även om det kan kännas mycket obehagligt att ringa och be om att få anstånd med sina betalningar, är det bättre än att hamna hos Kronofogden eller att få en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar ligger kvar som en sorts "prick" i registren under flera år framåt i tiden.
 

Om du redan har mycket lån och krediter som du vill samla ihop till ett enda större lån, kallas det för att man ansöker om skuldfinansieringslån för privatpersoner. Detta ska inte förväxlas med skuldsanering, vilket är en helt annan sak och den absolut sista utvägen om man har försatt sig i en extremt dålig ekonomisk sits.
 

Hur skaffar man pengar utan lån

Du kanske har insett att ett lån inte är din lösning på problemet. Vad kan man då göra? Ja, det är tyvärr endast den "hårda vägen" att gå för att få ordning på hushållsekonomin.

Att själv sanera sin ekonomi genom att samla ihop gamla skulder kan vara ett första steg men om du inte blir godkänd för lån är det inte en väg att gå.

Då handlar det om att strypa sina utgifter och skaffa mer inkomster i en kombination. Att sänka sina kostnader för olika saker är alltid det första steget eftersom det ger snabbast resultat i plånboken.
Jättelätt är det många som tänker men det kan vara lättare sagt än gjort att helt lägga om sina levnadsvanor.

Många har jättesvårt att hålla sig till en budget och då gäller det att hitta motivationen för varför man helt enkelt måste göra det under en tid. Att göra en budget kan också vara ett sätt att bli rik i det långa loppet eftersom budget i mångt och mycket handlar om att ta kontrollen över sina pengar.
 

Prioritera dina avbetalningar först

När du gör en budget ska du försöka att prioritera dina gamla lån och avbetalningsplaner före annat. Dra helt in på nöjen och saker du inte behöver och försök att göra extra inbetalningar på dyra lån istället.

Börja med de lån som har högst ränta och avgifter så kommer du att få en fin effekt på ganska kort sikt, vilket kommer att märkas i plånboken redan inom ett par månader.

Det kan vara smart att betala in extra på ett lån i taget, eftersom det går snabbare att nå märkbart resultat då. Det höjer också motivationen att se sina skulder minska i rask takt. Det kan alltså vara värt att tänka på att ta ett lån i taget och betala in extra på det för att motivera sig själv att fortsätta till nästa efter det.

Så klart kan det kännas bistert och trist att lägga nästan alla pengar man har på att betala av gamla lån men har du nåt annat val? Att bli skuldfri efter kanske många år av låneavbetalningar, är en otrolig befrielse som ger dig friheten att sedan lägga dina pengar på exakt vad du vill.

Om det är möjligt kan du försöka förhandla om räntan på dina lån, så kommer dina amorteringar att ge ännu större effekt vid varje inbetalning. Ju mindre ränta du behöver betala, desto större amorteringar kan du göra utan att höja din månadskostnad för det aktuella lånet.