Förändra din ekonomi varaktigt - bli skuldfri

Känner du att det är dags för förändring i din privatekonomi? Har du ständiga problem med att få pengarna att räcka till i slutet av varje lön?
Då kanske det är hög tid att fundera över hur du kan förändra din privatekonomi på ett varaktigt och hållbart sätt!

Vi ska ge dig de allra bästa tipsen för att förbättra din ekonomi redan den här månaden!

Dags för förändring av din privatekonomi?
Dags för förändring av din privatekonomi?

Det är viktigt att komma ihåg att förändring kräver motivation. Att skaffa dig en visuell morot för att lyckas är ofta en god idé. Kanske en belöning som du ska ge dig själv när du nått mål och delmål i din strävan efter att skapa ett gott liv med god ekonomi. Eftersom du läser det här inlägget, har du förmodligen redan vad som krävs i fråga om motivation, vilket är en bra början.

Att hålla drömmar vid liv, kanske är den största motivatorn när det handlar om att snåla, spara och skaffa mer pengar. Vill du inte leva snålt medan du ordnar upp din ekonomi till det bättre finns det bara ett enda tillvägagångssätt. Att skaffa massor av inkomster och titta efter otraditionella sätt att tjäna pengar på.

Är du redo för en rivstart, kan en kombination av att skaffa mer pengar och samtidigt snåla in på de utgifter du redan har vara ett mycket snabbt sätt att få bra ekonomi. Att göra en budget är en bra början oavsett hur mycket eller lite pengar du har idag. Tänk dig att du jämför detta med att göra en kickstart i exempelvis viktnedgång. Ett snabbt resultat redan i början, ökar gläden och motivationen att jobba målmedvetet mot det du vill uppnå.
 

Låna dig till bättre ekonomi - ja det går!

Att låna sig till en bättre ekonomi går faktiskt, hur konstigt det än kan låta. Principen är ganska enkel och det är lätt att bli skuldfri mycket snabbare än om du inte gör något alls. Det du bör undvika om du väljer den här taktiken, är dyra små lån som äter upp dina inkomster i form av räntor som lätt blir till en börda och slöseri med pengar.

Den här metoden förutsätter att du redan har lån och krediter som du betalar på varje månad och effekten är blixtsnabb! Du kommer dels att få mer pengar på kort sikt men om du sköter dina kort väl, kommer du att bli helt skuldfri mycket snabbare än du kunnat tro.

Den här principen bygger på att du först samlar ihop gamla lån och krediter till ett enda större lån. Givet att du får bättre ränta på ditt nya lån, minskar du onödiga räntekostnader direkt och de pengarna kan du istället lägga på att amortera. Genom att öka den del av dina inbetalningar som utgör amortering, kommer din skuld att minska mycket snabbare och livet som skuldfri blir inom räckhåll.

Om du inte lyckas få ett stort lån för skuldfinansiering, kan avbetalning som ger en så kallad snöbollmetod, vara en annan tänkbar lösning. Den går lite långsammare men är också väldigt effektiv om du inte har något annat val.
 

Få fart på gamla amorteringar

Snöbollsmetoden bygger på att du betalar av en kredit i taget genom större eller för all del även mindre extra amorteringar. Genom att välja ut det lån som har högst ränta och varje månad betala in extra på just det lånet, kommer du snart att märka att du får mer pengar över till att börja amortera extra på nästa lån.
Visst kan det kännas fjuttigt att amortera någon extra hundralapp på ett stort lån men om det är din enda valmöjlighet, är det just den taktiken du blir tvungen att ändå välja.
 

Snöbollsmetoden ger större och större amorteringsmöjlighet.
Snöbollsmetoden ger större och större amorteringsmöjlighet.

Snöbollseffekten märker du genom att dina amorteringar ökar och dina räntekostnader, som för övrigt bara är onödiga kostnader, kommer att minska. Ju mer du amorterar, ju större amorteringar kan du göra framöver.

Du ska inte använda de pengar du får över till något annat än att göra extra amorteringar på lånet. När du är klar med ett lån ska du fortsätta att betala in extra men på nästa lån. Tålamod och självdisciplin är receptet för att lyckas med detta.

Räkneexempel för att bli skuldfri snabbare:
Lån A - Du betalar totalt 1000 kr i månaden som ordinarie avbetalningsplan. Om du istället betalar 1500 kr i månaden fram tills lånet är återbetalt kommer du att "frigöra" ett betalningsutrymme på 1500 kr.

Lån B - Du betalar totalt 1000 kr  månaden som ordinarie abetalningsplan. Efter att lån A är förtidsinlöst genom extra amorteringar börjar du betala in 1000 kr + 1500 kr på lån B.

På det här sättet kommer du att märka stor skillnad redan när du betalat av de första krediterna. Däremot kommer den långsiktiga belöningen inte förrän du börjar kunna använda pengarna du får över till andra saker än till att göra extra amorteringar.

Om du följer den här metoden slaviskt utan att tappa kontrollen över den, kommer du efter en tid märka att dina skulder minskar i väldigt snabb takt. Det är det som utgör själva snöbollseffekten. Innan du vet ordet av kommer du att bli fri från skulder som annars hade tagit dig mycket lång tid att betala av.

Börja gärna med mindre krediter med dyr ränta så kommer effekten snabbare än du tror. Genom att förändra din ekonomi på det här sättet under en begränsad tid, kommer du kunna leva under helt andra ekonomiska förhållanden ganska snart!