Vi firar det nya året med att lansera nya snabblån 2020 för våra besökare. En mycket omfattande förändring av webbplatsen har skett vid årsskiftet. Allt i syfte att skapa en ännu bättre användarupplevelse med högkvalitativt innehåll och de bästa tipsen på snabba lån på nätet.

Förutom att vi nu tillhandahåller jämförbar information om nya snabba lån så firar vi in det nya året med ett utvecklingsarbete som vi hoppas ska leda till att vi blir den största och bästa sidan som handlar om snabblån online.
 

Vad är nytt?

Vi har infört nya kvalitetsnivåer för både det generella innehållet på webbplatsen såsom ribban för vilka snabba lån som får access till att bli våra samarbetspartners och därmed också synlighet på webbplatsen. I praktiken innebär det att vi lanserar vår nygamla webbplats med en mycket större träffsäkerhet då vi riktar in oss för att precis allt material som publiceras ska ge ett mervärde för dig som besökare.

Som ett led i det här förbättringsarbetet har vi också rensat bort gamla inlägg i vår ekonomiblogg. Även gamla inlägg med inaktuellt innehåll har rensats bort eftersom vi anser att de artiklar vi skriver ska vara tidlösa i en helt annan omfattning än de tidigare varit.

Informationen om alla snabblån är uppdaterad med de senaste villkoren för de olika lånen och vårt samarbete med en partner som ger oss tillgång till uppdaterad låneinformation, ska göra att du enkelt och överskådligt kan jämföra de olika lånelösningarna utan att behöva bläddra allt för mycket på olika webbsidor.

Förutom att vi nischar oss på långivare inom snabblån oavsett om det handlar om högkostnadskrediter eller snabba lån med låg ränta har vi börjat fasa ut de så kallade sms-lånen som tidigare utgjorde en del av vår information. Det är nya tider där sms-lånen i princip spelat ut sin roll och vi vill hänga med i utvecklingen på svensk lånemarknad.

Navigeringen på sidan har gjorts enklare och förutom den sida där du kan hitta alla bra snabblån, finns även användbar information som handlar om din privatekonomi rent generellt samt andra sidor som syftar till att ge dig värdefull och användbar information som är lånerelaterat i största allmänhet.
 

Vår grundidé kvarstår

Vår grundidé om att vara opartiska i våra jämförelser kvarstår och eftersom den information vi tillhandahåller är saklig och lätt att överskåda, är det upp till dig som besökare att välja vilket lån du vill gå vidare med och ansöka om.
Vi uppmanar aldrig till att göra förhastade val eller vilseleda dig genom att lyfta fram något kreditföretag framför ett annat. Med jämförbara fakta i presentationen av de olika lånen, är det du som avgör vad som passar dina personliga förutsättningar bäst.

Självklart kan vi inte heller ta ansvar för vilken ekonomisk situation ett lån kan försätta dig i. Vi utgår liksom tidigare att alla personer har förmåga att själva avgöra vad som är bäst för just dem.
 

Varför kallar vi vissa lån för högkostnadskrediter?

Till följd av den nya lagstiftningen som gjorde sig gällande från september 2018, har begreppet högkostnadskrediter införts inom finansmarknaden i Sverige.

Den nuvarande definitionen på en högkostnadskredit är att det är ett lån där den effektiva räntan är minst 30 procent högre än den så kallade referensräntan. Referensräntan är den ränta som Riksbanken fastställer en gång per halvår. Under första halvåret 2019 låg den på minus 0,5 procent. I praktiken betyder det exemplet att ett lån för närvarande räknas som en högkostnadskredit om den effektiva räntan är över 29,5 procent.

Den effektiva räntan är en ränta som visar hela kostnaden för lånet, eftersom den innehåller både räntekostnaden och olika avgifter, till exempel uppläggningsavgift och aviavgifter. Den effektiva räntan gör det därför lättare att jämföra olika krediter med varandra.

Lån och krediter med en effektiv ränta som ligger under referensräntan (+ 30 procent i det här fallet), räknas inte till högkostnadskrediter. Även krediter som i huvudsak gäller kreditköp (köp av varor eller tjänster på kredit) är undantagna. Det betyder att de nya reglerna inte gäller för kreditkort som huvudsakligen är avsedda för köp. Här kan du läsa mer om vad en högkostnadskredit är och hur den nya lagen är utformad.
 

Läs hela inlägget »

År 2019 har medfört stora förändringar inom snabblån i Sverige. Mycket tack vare en skärpt lagstiftning och den omdebatterade snabblånemarknaden ser vi en ny karta inom snabblånemarknaden, växa fram.

Traditionella smslån är på väg ut från Svenska lånemarknaden och en helt ny låneform håller på att ta över snabblånen för Svenska konsumenter. Låneföretagen har mer eller mindre tvingats in i en helt ny generation av snabblån, nämligen kontokrediter online. Med en kontokredit online får du större möjlighet att själv påverka hur mycket du ska återbetala varje månad. Samtidigt slipper du betala ränta för pengar du faktiskt inte har utnyttjat på din kontokredit.
 

För- och nackdelar med kreditkonton online

Som med det mesta annat, finns det både för- och nackdelar med den nya låneformen kreditkonto online.

Den största fördelen är att du själv bestämmer din återbetalningstakt och att du inte behöver lägga pengar på ränta för lånade pengar som du kanske inte ens har använt.

Vid ett vanligt lån, får du hela lånesumman utbetald direkt och därefter betalar du helt enkelt ränta för hela lånebeloppet även om du inte använder hela lånesumman. Många tänker kanske att det är upp till var och en att istället göra en extra inbetalning på det belopp som blev över när man tagit ett lån. Faktum är att det är förhållandevis få personer som verkligen gör den här extra amorteringen. Istället tenderar man att konsumera upp även det överskjutande lånebeloppet.

Med en onlinekredit, överför du pengar så ofta du vill till ditt vanliga konto och därför behöver du inte lyfta ut hela ditt beviljade kreditbelopp med en gång. På det här sättet sparar du pengar på räntan som bara avser det belopp som du verkligen har fört över till ditt bankkonto.

Nackdelen med onlinekrediter är att det kan vara frestande att använda kontokrediten mer än vad man egentligen behöver. Att ha en kredit så lätt tillgänglig kan säkert göra att ett flertal personer kanske tar ut pengar från krediten fast de egentligen borde låta bli.

Personer med dåliga lånevanor eller med återkommande behov av att dryga ut kassan för att de egentligen inte har råd att leva det liv de lever, kan i värsta fall hamna i en ond cirkel av att varje månad lyfta över pengar från sin kontokredit. Så på det här sättet kan man se nackdelar med pengar som är lätta att föra över utan någon nya låneansökan.

En annan risk som finns med flexibla och valfria återbetalningsbelopp per månad, är att man betalar tillbaka mindre än man egentligen har förmåga att göra. Det är lätt att falla för frestelsen att få mer pengar över till nöjen både en och kanske flera gånger per år.
 

Prisbild på kreditkonton vs andra lån

Många onlinekrediter är billiga i ränta medan det finns andra som kan bli dyra om man inte ser upp och använder dem med mycket gott omdöme. Årsräntan är ofta förhållandevis hög medan månadsräntan oftast är överkomlig.

Det är först när man låter krediten svälla ut till stora utnyttjade belopp som tar lång tid att återbetala, som det blir dyrt med kontokrediter online.

Eftersom du bestämmer själv hur mycket du vill återbetala varje månad, finns en risk att du kanske återbetalar mindre än du egentligen skulle kunna göra. Då kan kontokrediten bli ett dyrt snabblån.
 

Vilka är de bästa onlinekrediterna utan UC?

De allra bästa onlinekrediterna utan UC kontroll, är de krediter som har låg ränta och stor valfrihet när det kommer till återbetalningsbelopp per månad.
Såklart kan den som vill, fortfarande betala av hela skuldbeloppet varje månad och då blir krediten som ett kreditkort utan själva kortet.

Bästa kreditkontona online, hittar man oftast bland lån utan UC kontroll i övrigt och det är enkelt att förstå vilka av alla dessa snabblån som är en kontokredit och vilka som är ett vanligt traditionellt snabblån.

Med en onlinekredit behöver du inte heller krångla med att ta reda på belopp för förtidsinlösen om du vill bli av med skulden snabbare. Du reglerar själv dina inbetalningar och kan därför själv ta kontrollen över dina räntekostnader för krediten.

En av de största fördelarna med kreditkonton är ändå att krediten finns kvar där och att du kan använda den om och om igen, utan att göra en ny ansökan om lån. Även om lån utan UC inte lämnar spår efter sig i de olika kreditupplysningsföretagens register, kan det ändå vara en skön trygghet att veta att man har en kredit tillgänglig och klar för oförutsedda händelser i framtiden.

Eftersom vi koncentrerar oss på samtliga snabba lån, har vi ingen sorteringsfunktion för att enbart söka på kontokrediter. Vi anser nämligen att det inte är låneformen som är avgörande för hur bra ett varumärke inom lån är, utan kostnader och villkoren som helhet. Istället kan vi tipsa dig om andra webbpaltser om du vill söka specifikt efter kontokrediter online.
 

Hur vet man vilka snabblån som är kontokrediter

Många låneprodukter förändras över tid och många gamla väletablerade varumärken inom lån, har ändrats till att utgöra den sortens krediter som vi här talar om. Eftersom låneföretagen inte bara kan säga upp gamla låneavtal för att ersätta dem med sitt nya varumärke kommer många kreditföretag att även fortsättningsvis under många år framöver att ha aktuella låneavtal som avser den gamla sortens snabba lån och smslån. Skillnaden märks på att du inte kan teckna nya lån enligt det gamla upplägget utan att produkterna ersätts med den nya sortens kreditlån.

Ett kreditlån karaktäriseras av att du får en kreditlimit som du kan utnyttja hur du vill. I vissa fall försöker långivaren locka dig att utnyttja hela din kredit med detsamma, genom att betala ut hela krediten till ditt vanliga bankkonto direkt. Om så är fallet, kan du bara göra en inbetalning till din kredit direkt så slipper du betala dyr ränta för pengar du kanske inte behöver i det inledande skedet.

Kraven på återbetalningstakt på kontokrediter online varierar. De flesta krediter har som krav att du betalar en viss procent antingen av din totalt beviljade kredit eller på den summan du faktiskt har utnyttjat. Det kan vara allt från att du inte behöver betala något alls en månad, till allt mellan 2% - 10% av din utestående skuld eller beviljad kredit. Räntan inkluderas oftast i minimibeloppet som du måste betala. Det innebär att det är lätt att hålla reda på hur mycket din kredit max kan komma att kosta dig per månad.

Var alltid noga med att läsa igenom de villkor som lånet du tänker söka har. Att läsa det finstilta kan inte nog betonas då det ofta är där du hittar vad som händer i olika situationer eller om du av någon anledning skulle behöva skjuta fram dina inbetalningar om det finns möjlighet till det. Även vilka extra kostnader som kan tillkomma och vad som händer vid misskötsel, framgår i dina lånevillkor i avtalet som du signerar.
 

Läs hela inlägget »

Känner du att det är dags för förändring i din privatekonomi? Har du ständiga problem med att få pengarna att räcka till i slutet av varje lön?
Då kanske det är hög tid att fundera över hur du kan förändra din privatekonomi på ett varaktigt och hållbart sätt!

Vi ska ge dig de allra bästa tipsen för att förbättra din ekonomi redan den här månaden!

Dags för förändring av din privatekonomi?
Dags för förändring av din privatekonomi?

Det är viktigt att komma ihåg att förändring kräver motivation. Att skaffa dig en visuell morot för att lyckas är ofta en god idé. Kanske en belöning som du ska ge dig själv när du nått mål och delmål i din strävan efter att skapa ett gott liv med god ekonomi. Eftersom du läser det här inlägget, har du förmodligen redan vad som krävs i fråga om motivation, vilket är en bra början.

Att hålla drömmar vid liv, kanske är den största motivatorn när det handlar om att snåla, spara och skaffa mer pengar. Vill du inte leva snålt medan du ordnar upp din ekonomi till det bättre finns det bara ett enda tillvägagångssätt. Att skaffa massor av inkomster och titta efter otraditionella sätt att tjäna pengar på.

Är du redo för en rivstart, kan en kombination av att skaffa mer pengar och samtidigt snåla in på de utgifter du redan har vara ett mycket snabbt sätt att få bra ekonomi. Att göra en budget är en bra början oavsett hur mycket eller lite pengar du har idag. Tänk dig att du jämför detta med att göra en kickstart i exempelvis viktnedgång. Ett snabbt resultat redan i början, ökar gläden och motivationen att jobba målmedvetet mot det du vill uppnå.
 

Låna dig till bättre ekonomi - ja det går!

Att låna sig till en bättre ekonomi går faktiskt, hur konstigt det än kan låta. Principen är ganska enkel och det är lätt att bli skuldfri mycket snabbare än om du inte gör något alls. Det du bör undvika om du väljer den här taktiken, är dyra små lån som äter upp dina inkomster i form av räntor som lätt blir till en börda och slöseri med pengar.

Den här metoden förutsätter att du redan har lån och krediter som du betalar på varje månad och effekten är blixtsnabb! Du kommer dels att få mer pengar på kort sikt men om du sköter dina kort väl, kommer du att bli helt skuldfri mycket snabbare än du kunnat tro.

Den här principen bygger på att du först samlar ihop gamla lån och krediter till ett enda större lån. Givet att du får bättre ränta på ditt nya lån, minskar du onödiga räntekostnader direkt och de pengarna kan du istället lägga på att amortera. Genom att öka den del av dina inbetalningar som utgör amortering, kommer din skuld att minska mycket snabbare och livet som skuldfri blir inom räckhåll.

Om du inte lyckas få ett stort lån för skuldfinansiering, kan avbetalning som ger en så kallad snöbollmetod, vara en annan tänkbar lösning. Den går lite långsammare men är också väldigt effektiv om du inte har något annat val.
 

Få fart på gamla amorteringar

Snöbollsmetoden bygger på att du betalar av en kredit i taget genom större eller för all del även mindre extra amorteringar. Genom att välja ut det lån som har högst ränta och varje månad betala in extra på just det lånet, kommer du snart att märka att du får mer pengar över till att börja amortera extra på nästa lån.
Visst kan det kännas fjuttigt att amortera någon extra hundralapp på ett stort lån men om det är din enda valmöjlighet, är det just den taktiken du blir tvungen att ändå välja.
 

Snöbollsmetoden ger större och större amorteringsmöjlighet.
Snöbollsmetoden ger större och större amorteringsmöjlighet.

Snöbollseffekten märker du genom att dina amorteringar ökar och dina räntekostnader, som för övrigt bara är onödiga kostnader, kommer att minska. Ju mer du amorterar, ju större amorteringar kan du göra framöver.

Du ska inte använda de pengar du får över till något annat än att göra extra amorteringar på lånet. När du är klar med ett lån ska du fortsätta att betala in extra men på nästa lån. Tålamod och självdisciplin är receptet för att lyckas med detta.

Räkneexempel för att bli skuldfri snabbare:
Lån A - Du betalar totalt 1000 kr i månaden som ordinarie avbetalningsplan. Om du istället betalar 1500 kr i månaden fram tills lånet är återbetalt kommer du att "frigöra" ett betalningsutrymme på 1500 kr.

Lån B - Du betalar totalt 1000 kr  månaden som ordinarie abetalningsplan. Efter att lån A är förtidsinlöst genom extra amorteringar börjar du betala in 1000 kr + 1500 kr på lån B.

På det här sättet kommer du att märka stor skillnad redan när du betalat av de första krediterna. Däremot kommer den långsiktiga belöningen inte förrän du börjar kunna använda pengarna du får över till andra saker än till att göra extra amorteringar.

Om du följer den här metoden slaviskt utan att tappa kontrollen över den, kommer du efter en tid märka att dina skulder minskar i väldigt snabb takt. Det är det som utgör själva snöbollseffekten. Innan du vet ordet av kommer du att bli fri från skulder som annars hade tagit dig mycket lång tid att betala av.

Börja gärna med mindre krediter med dyr ränta så kommer effekten snabbare än du tror. Genom att förändra din ekonomi på det här sättet under en begränsad tid, kommer du kunna leva under helt andra ekonomiska förhållanden ganska snart!
 

Läs hela inlägget »
Håll hårt i pengarna Håll hårt i pengarna

Att låna sig ur tillfälliga ekonomiska situationer eller att låna pengar för att finansiera en investering kan vara helt rätt i vissa lägen men inte i alla. Det är rätt läge att ta ett snabblån om det handlar om en specifik situation där olika omständigheter gör att du bara måste skaffa pengar på kontot snabbt.

Oväntade händelser av olika slag är exempel på när du utan att det behöver vara något fel, med fördel kan söka snabba lån. Bilen kanske gått sönder, tandläkarräkningen blev dyrare än du hade kunnat förutspå eller du kanske förlorade en del av din inkomst tillfälligt någon månad och inte hade någon extra buffert eller reservkassa som kunde fylla tomrummet.

Men det finns faktiskt också situationer då du istället för att låna pengar, bör hålla hårt i pengarna och försöka lösa det hela på något annat sätt än genom ett enkel lösning med snabblån. Det är ju så lätt att söka ett snabbt lån och i samband med det också lösa den ekonomiska situationen ytterst tillfälligt. Om du exempelvis börjar märka att du är på väg att hamna i en skuldfälla eller om du helt enkelt inte är säker på att kunna återbetala ditt lån, ska du definitivt försöka undvika (ännu ett?) lån.
 

Mer om "rätt och fel" läge för lån

Akut lån - ja eller nej? Akut lån - ja eller nej?

Akut lån för att täcka kostnader som lönen kanske inte räckte till vid något enstaka tillfälle, behöver inte vara fel. Den sitsen kan nästan vem som helst råka hamna i av någon anledning, vid enstaka tillfällen. Det är ju få förunnat att ha ett sparkonto med massa reservpengar på banken.

Om det är en tillfällig svacka i hushållsekonomin, är detta kanske till och med den bästa lösningen både för det korta och långa perspektivet. Det är ganska vanligt att man kan få oväntat höga utgifter eller oväntat låga inkomster någon enstaka gång. I de lägena behöver det alltså inte vara nåt fel att ta ett enkelt snabblån.
 

Undvika lån Undvika lån

Du bör däremot inte ta ett lån om du inte är 100% säker på att du kommer att klara av de månatliga avbetalningarna som ett lån också medför.

Det kan vara frestande att lösa sin situation i ett akut läge men om du inte ser upp kan du riskera att hamna i en skuldsnurra som du kanske får svårt att ta dig ur.

Känner du dig osäker på dina kommande inkomster, ska du också undvika att låna pengar. Hur bistert det än känns, är det i de lägena bättre att ta kontakt med dina fordringsägare för att resonera kring hur du/ni kan lösa detta.

Många blir överraskade över hur de kan komma överens om avbetalningsplaner och annat och även om det kan kännas mycket obehagligt att ringa och be om att få anstånd med sina betalningar, är det bättre än att hamna hos Kronofogden eller att få en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar ligger kvar som en sorts "prick" i registren under flera år framåt i tiden.
 

Om du redan har mycket lån och krediter som du vill samla ihop till ett enda större lån, kallas det för att man ansöker om skuldfinansieringslån för privatpersoner. Detta ska inte förväxlas med skuldsanering, vilket är en helt annan sak och den absolut sista utvägen om man har försatt sig i en extremt dålig ekonomisk sits.
 

Hur skaffar man pengar utan lån

Du kanske har insett att ett lån inte är din lösning på problemet. Vad kan man då göra? Ja, det är tyvärr endast den "hårda vägen" att gå för att få ordning på hushållsekonomin.

Att själv sanera sin ekonomi genom att samla ihop gamla skulder kan vara ett första steg men om du inte blir godkänd för lån är det inte en väg att gå.

Då handlar det om att strypa sina utgifter och skaffa mer inkomster i en kombination. Att sänka sina kostnader för olika saker är alltid det första steget eftersom det ger snabbast resultat i plånboken.
Jättelätt är det många som tänker men det kan vara lättare sagt än gjort att helt lägga om sina levnadsvanor.

Många har jättesvårt att hålla sig till en budget och då gäller det att hitta motivationen för varför man helt enkelt måste göra det under en tid. Att göra en budget kan också vara ett sätt att bli rik i det långa loppet eftersom budget i mångt och mycket handlar om att ta kontrollen över sina pengar.
 

Prioritera dina avbetalningar först

När du gör en budget ska du försöka att prioritera dina gamla lån och avbetalningsplaner före annat. Dra helt in på nöjen och saker du inte behöver och försök att göra extra inbetalningar på dyra lån istället.

Börja med de lån som har högst ränta och avgifter så kommer du att få en fin effekt på ganska kort sikt, vilket kommer att märkas i plånboken redan inom ett par månader.

Det kan vara smart att betala in extra på ett lån i taget, eftersom det går snabbare att nå märkbart resultat då. Det höjer också motivationen att se sina skulder minska i rask takt. Det kan alltså vara värt att tänka på att ta ett lån i taget och betala in extra på det för att motivera sig själv att fortsätta till nästa efter det.

Så klart kan det kännas bistert och trist att lägga nästan alla pengar man har på att betala av gamla lån men har du nåt annat val? Att bli skuldfri efter kanske många år av låneavbetalningar, är en otrolig befrielse som ger dig friheten att sedan lägga dina pengar på exakt vad du vill.

Om det är möjligt kan du försöka förhandla om räntan på dina lån, så kommer dina amorteringar att ge ännu större effekt vid varje inbetalning. Ju mindre ränta du behöver betala, desto större amorteringar kan du göra utan att höja din månadskostnad för det aktuella lånet.
 

Läs hela inlägget »

Kan man låna pengar även om man redan är överskuldsatt? Svaret på frågan är ja. På både gott och ont, finns det kreditföretag som gärna lånar ut pengar till personer som redan har mycket skulder. Att få lån även med tidigare skulder är oftast inga problem så längen lånen står i proportion till dina förväntade inkomster. Det är när du börjar få betalningssvårigheter med anledning till för mycket lån, som du ska börja fundera på om du är överskuldsatt.

Fördelen med att låna som redan skuldsatt är uppenbar, de som har mycket skulder, kan få chansen till en nystart i ekonomin om de får ett lån för att samla ihop gamla skulder. Nackdelen är lika påtaglig, de som helt tappat greppet om sin ekonomi, lockas att lösa situationen mycket tillfälligt genom att ta ytterligare lån som i värsta fall försätter dem i ännu sämre läge än innan.

Att ta ett lån måste vara ett individuellt ansvar och så länge man själv vet att ett lån är det bästa för situationen, måste man kunna påstå att det är bra att personer som redan har mycket skulder sedan tidigare, kan få ännu en chans att ordna upp sin ekonomi.

För den som redan prövat alla möjliga sätt att skaffa pengar på, kanske det helt enkelt är den sista utvägen att ändå ta ett lån trots tidigare skuldbelastning.
 

När är det rätt att söka ännu ett lån?

När det är rätt eller fel att söka ännu ett lån, måste varje enskilt person själv ta ansvar för att svara på. Rent generellt kan man väl säga att så länge lånet hjälper dig att reda ut en besvärlig sits på lite längre sikt kan det mycket väl vara rätt att låna pengar trots tidigare skulder.

Så länge du är förvissad om att du kommer att kunna betala tillbaka lånet, är det bättre med ett till lån, än att få betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogdemyndigheten.

Det allra bästa alternativet för att lösa en dålig hushållsekonomi brukar vara att se över och omförhandla gamla krediter. På så sätt är det många som får ordning på ekonomin och inte behöver söka fler lån, utan kan istället amortera av den nya skulden i lugn och ro.

Många kan lätt avskräckas och tro att man måste kunna en massa detaljer om lån och finanser för att sanera sin ekonomi på det här sättet men så är det inte. Genom några enkla och basala uträkningar kan vem som helst söka och få ett skuldsaneringslån som hjälper till att ställa ekonomin till rätta.
 

När är det troligtvis fel att ta ett lån?

Om du tror att du är på väg in i en skuldfälla där din lön inte räcker till dina räkningar kan det vara ett riskabelt beslut att låna mer pengar. Är det en mycket tillfällig svacka som orsakats av en oförutsedd händelse av något slag, behöver det inte alls vara fel att låna pengar men om det ser ut att bli ett varaktigt problem kan du vara ute på hal is.

Att lösa varaktiga problem med tillfälliga kortsiktiga lösningar är alltså inte bra. Måste du låna pengar för att betala tidigare lån är det endast i händelse av en fullständig skuldfinansieringsplan som det är att rekommendera.

Har du stora betalningsproblem bör du istället söka rådgivning för att se vad du kan göra åt situationen. Visst kan ett litet lån ge dig lite mer tid på dig att räkna och söka stöd och råd men tänk noga över det hela innan du sitter i en ännu sämre sits.

Att hamna i "obestånd" och inte kunna betala sina räkningar på lång sikt är väldigt vanskligt eftersom det kan påverka din handlingsfrihet och dina möjligheter under lång tid framöver. Betalningsanmärkningar är det ingen som vill ha men ibland kan det ändå vara den rätta lösningen att inte ta ett lån för att rädda sitautionen. Det kan istället gräva gropen ännu djupare och till sist kanske det är omöjligt att ta sig ur den.
 

Vägens ände kanske är skuldsanering

Du kan få gratis rådgivning via din hemkommun. Det är bara att söka efter ekonomisk rådgivning och din kommuns namn. Riktigt bra service har också Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten och du kan ringa anonymt för att få vägledning kring svåra frågor.

Undrar du vad som gäller för skuldsanering kan vi rekommendera att du tar kontakt med Kronofogdemyndigheten direkt för att få mer information om hela processen.

Det finns några steg i handläggningen av skuldsanering, som kan vara bra att känna till innan man ansöker om en sådan. Bland annat vad som händer efter att du skickat in din ansökan, vad man bedömer och så vidare.

Kronofogden har otroligt trevlig och hjälpsam personal som gärna ställer upp och svarar på dina frågor som gäller skuldsanering.

Alla bör i första hand uttömma alla möjligheter att klara av att sanera sin ekonomi på egen hand och det gör man i så fall lämpligast genom det som ofta kallas för skuldfinansiering. Om det inte finns möjlighet att få ett sådant lån, kan alltså skuldsanering genom ansökan hos Kronofogdemyndigheten vara den sista utvägen.
 

Brist på ork vid ekonomiska problem

Att ha långvariga ekonomiska problem kan leda till orkeslöshet och symtom som liknar utbrändhet. Att ständigt slita med att få ekonomin att gå ihop under lång tid är mycket pressande och stressframkallande.

Det finns mängder av rapporter om hur dålig ekonomi orsakar psykisk ohälsa även hos personer som haft det ordnat omkring sig tidigare. Överskuldsättning kan drabba alla personer oavsett "samhällsklass" eller "status".

Viktigt i dessa sammanhang brukar vara att återfå en känsla av någon sorts kontroll över situationen och det kan man ofta få hjälp med om man söker hjälp för att få ekonomisk rådgivning.

Känner du igen dig? Vänta inte längre utan sök kostnadsfri ekonomisk rådgivning så kan din situation kraftigt förbättras.

LYCKA TILL!
 

Läs hela inlägget »
Lånesajter

Att internet öppnat upp oslagbara möjligheter att söka information om precis allt, är det ingen tvekan om. Sedan internets genomslag i Sverige på 90-talet har de svenska sidorna växt i antal på ett lavinartat sätt.

Fördelarna med den här tillgängligheten är det ingen tvekan om men det har också sina nackdelar. Är man inte väldigt kritisk så är det nämligen mycket lätt att bli lurad att tro på olika "teorier" utan att det kanske ligger det minsta lilla sanning bakom dem. När vi "googlar" är det nämligen inte säkert att de sökresultat vi får fram är helt sanningsenliga. Inte ens sökmotorerna lyckas hjälpa oss att lösa detta utan vi är i stor utsträckning utlämnade att klara av att vara källkritiska helt på egen hand.

Generationsfråga att kunna sortera och vara källkritiskt.
Hur stor tillförlitlighet olika sidor på nätet har, skiljer sig mycket åt och vi luras lätt att tro att det som exempelvis står på wikipedia är SANT. Det här är en livsfarlig utveckling då det inte alls är säkert att det är så. Mina egna ungdomar där hemma, har uttryckligen sagt vid ett antal tillfällen att "jo det står på wikipedia" när vi diskuterat olika saker. Så här skriver man på wikipedia om källkritik. Visst börjar wikipedia bli ett erkänt kvalitativt forum men vi menar att utvecklingen där en sajt kan få så enormt stort förtroende i frågan om precis allt, är lite läskig.
Med livserfarenhet och en uppväxt med andra kunskapskällor än internet menar jag bestämt att det kan vara en generationsfråga hur källkritiska vi är när vi läser saker på nätet.
 

Stora risker med lånesajter

Den som letar efter bra lån på nätet, kan väldigt lätt ryckas med i aggresiva marknadsförings- och reklamkampanjer. Den väldigt proaktiva marknadsföringen av lån i form av olika reklambanners, dyker upp lite här och där. Hur ska man kunna jämföra på ett rättvist sätt och vem ska man egenligen ha förtroende för?

Vill man generalisera kan man ganska snabbt konstatera att allt för aggresiv marknadsföring sällan är av godo. Särskilt inte om det handlar om så viktiga saker som finansiella avtal. Egentligen handlar det inte så mycket om källkritik i de här fallen eftersom källorna ofta är helt trovärdiga då man väl klickat sig fram till ett lämpligt lån. Det vi framför allt vill ta upp till diskussion är de lånesajter som är väldigt offensiva när det handlar om att lyfta fram vissa specifika lånealternativ på ett ganska oprofessionellt sätt.

Hur ser en bra lånesajt ut då?
Vår bestämda uppfattning är att en bra lånesajt förhåller sig så neutral som möjligt till olika lånelösningar. Den bör också vara väldigt öppen och ärlig när det handlar om kostnader för olika lån samt vilka konsekvenser ett dåligt skött lån kan komma att innebära. Det är nämligen inte bara fördelar med lån, det finns även en mörk baksida med att låna pengar om man inte gör det på rätt sätt.

Vi tycker att man ska försöka undvika sidor där reklambanners utgör en stor del av innehållet på webbplatsen. Många reklambanners är nämligen en signal på att lånesajten inte är opartisk och inte heller oberoende såsom de allra flesta försöker lura i oss. En lånesajt som har reklambanners för några olika lån eller i värsta fall för massvis av lån, kan i våra ögon knappast höra till de opartiska och oberoende lånesajterna.

Det måste också tydligt framgå att lån inte är en liten struntsak utan att det faktiskt innebär åtaganden i form av både ränta och avbetalningsskyldigheter i form av amorteringar.
Att vara källkritisk när det handlar om lånesajter, kanske inte är en nödvändighet men att kunna tolka signaler på vilka sajter som är tillförlitliga och vilka sajter som inte bryr sig om hur det går för dig och din ekonomi, är centralt.
 

Marknadsföring generellt sett

Marknadsföring online är otroligt lönsamt, nästan oavsett vad det gäller för något. Allt efter att vi som konsumenter har upptäckt fördelarna med att uträtta mer eller mindre alla typer av ärenden och affärer på nätet, är det olika sätt att locka till affärer på nätet som kommer att fortsätta dominera framöver.
Inte för att vi på något sätt tror att motsvarande tjänster som man uträttar i verkliga livet öga mot öga med en försäljare eller banktjänsteman kommer att dö ut inom en snar framtid. Det kan nog dröja ännu ett bra tag innan en sådan utveckling skulle kunna dominera i så stor utsträckning att det skulle utgöra ett hot mot mer traditionell shopping IRL.
 

Hur tillförlitlig är informationen hos oss själva?

Att ha fräsch och uppdaterad information på våra sidor, är något vi ständigt försöker att eftersträva. Ibland gör vi också missar när det gäller att vara tillräckligt snabba på att uppdatera information men det hänger inte bara på oss själva. Ibland händer det att banker och kreditföretag ändrar sina krav och villkor utan att det hinner komma till vår kännedom tillräckligt snabbt och därför är det viktigt att alla själva också kontrollerar att informationen stämmer.

Det är i och för sig ganska sällan som det kan vara till skada om vi inte hänger med riktigt, det mest väsentliga i detta sammanhang är de delar som handlar om förekomsten av UC kontroll eller inte. Det är ju något som faktisk kan skada dig om du till varje pris vill undvika en sådan. I allt övrigt är det sällan någon större skada skedd eftersom andra justeringar i krav och villkor, sällan kan skada dig och framför allt inte din kreditvärdighet.

För övrigt samarbetar vi enbart med seriösa långivare som står under tillsyn av finansinspektionen. Våra kvalitetskontroller gör att vi med gott samvete kan rekommendera vissa snabblån, medan vi utesluter de kreditföretag som på ett eller annat sätt bryter mot lagar och regler som gäller inom den här typen av verksamhet.
 

Läs hela inlägget »
Lån för studenter Lån för studenter
Studentlivet är inte alltid så ljust, i alla fall inte om man syftar på ekonomi och pengar att röra sig med. Många studenter jobbar extra och klarar sig därför ganska hjälpligt på studiebidrag i kombination med att jobba så mycket de hinner under lediga perioder. Ibland kan ett studentlån utöver studielån och andra inkomster, bli helt nödvändigt.

Ett viktigt moment i en students ekonomi är att göra en budget som sedan följs så strikt det bara är möjligt. Alla känner ju till att en en students hushållsekonomi i de allra flesta fall är väldigt begränsad. Med en bra planering med en strikt budget, minskar risken för att dina pengar tar slut långt innan du får pengar nästa gång. Du får också en bra överblick över hur mycket du har råd att spendera utan att ta risken att du helt plötsligt blir överraskad av att du inte kan återbetala eventuella lån eller betala dina andra räkningar.

Ett av problemen för studenter är att studielån från CSN inte sker genom utbetalning av samma summa varje månad, som när man får lön. Ibland dröjer det också lång tid mellan utbetalningarna, till exempel vid sommaruppehållet. Allt detta sammantaget är goda argument för att göra en bra och hållbar planering så att man slipper söka ett studentlån i form av ett snabblån.
 
Vissa banker och långivare erbjuder även lite större studentlån till studenterande och då kan du ofta låna upp till 25 000 om du låter studiemedlet från CSN gå in på respektive banks konto.

Har du endast ditt studielån från CSN som enda inkomstkälla är det ganska vanskligt att ta flera andra studentlån eftersom det aldrig är en bra plan att låna för att betala andra lån. Däremot kan en akut situation ändå motivera att man söker ett lån.

Om du exempelvis får en extra utgift som du behöver betala och inte vill, kan eller har möjligehet att besvära dina närmaste med att be om pengar, kan du låna en mindre summa genom ett litet snabblån. Glöm inte bort att ansöka om exakt det beloppet som du behöver så att du inte betalar onödig ränta för pengar som du egentligen kunde ha avstått från.
 

Studentlån om man har regelbunden inkomst

Studentlån går bra att ta utan större risk om man har en stadigvarande inkomst från något extrajobb som man har vid sidan om studierna. Inkomsterna du har från ditt extrajobb är ju skattepliktiga och därför uppfyller du kraven för att ha en deklarerad inkomst. Huruvida du uppfyller de lägsta inkomstkraven hos olika snabblån, är en helt annan fråga och då är det årsinkomst före skatt som du ska räkna på.

Studielån räknas inte som inkomst utan det är bara inkomster som beskattas som räknas i de här sammanhangen.

Om du har en regelbunden inkomst finns det många möjligheter att bli godkänd för ett bra snabblån utan krav på säkerhet. Tänk på att det i alla sammanhang är viktigt att göra noggranna beräkningar så att du är säker på att dina inkomster kommer att räcka för att betala både dina nya lån och de eventuella skulder och andra räkningar som du har sedan tidigare.
 

Sätta guldkant på studentlivet

Om man levt studentliv under en längre tid är det lätt att falla för frestelsen med snabba lösningar för att sätta lite guldkant på studentlivet. Många studenter lever under flera år på marginalen och det är ganska vanligt att man har väldigt lite pengar att röra sig med. Att spendera allt för mycket pengar på nöjen är något som man som student oftast helt kan glömma eftersom pengarna först och främst måste räcka till det allra nödvändigaste.
Genom att göra en budget som man sedan håller sig till, kan man göra det möjligt för sig själv att spara nån hundralapp per månad. Det är sedan möjlighet att med jämna mellanrum ta pengar från sparkontot för att sätta den där lilla guldkanten på tillvaron nån gång då och då.
Att låna pengar för att sätta guldkant på tillvaron är definitivt inget vi kan rekommendera eftersom det kommer att komma eftergifter senare när det är dags att både betala det belopp man satt sprätt på men också tillkommande räntor och avgifter. Det kan bli en dyr historia att låna pengar för att ha lite kul en kväll.
 

Läs hela inlägget »
Den observante har sett detta fenomen under ett antal månader tillbaka nu. Långivarnas desperata kamp för överlevnad ifall en ny lag träder i kraft, är påtaglig och uppenbar.

Det som märks allra mest är att många ledande låneföretag för de riktigt kortfristiga snabblånen, ändrar villkoren för sina lån ganska drastiskt. Allt för att förbereda sig för ett eventuellt ikraftträdande av en ny lag som ligger på förslag. Egentligen har regeringen redan sedan länge, velat införa olika lagförslag som mer eller mindre tvingar företagen som tillhandahåller små lån med kort löptid att ge bättre villkor till sina konsumenter.

Vad innebär det nya lagförslaget i korthet?
Grovt sammanfattat kan man säga att det nya lagförslaget innebär att långivaren måste erbjuda längre tids återbetalning och med en maximal ränta som ligger långt mycket lägre än de räntor som smslån och många snabblån har idag.

Vad är det då vi ser händer just nu på marknaden för snabblån och SMS-lån?
Många smslåneföretag har infört en längre löptid som kortast möjliga lånetid från 31 dagar till 61 dagar. Detta handlar om att matcha upp kraven som föreslås att lån med för korta löptiden inte ska vara tillåtna längre om det nya lagförslaget beslutas och träder i kraft.

Den mest tydliga förändringen som syns redan nu är det stora antalet snabblån som omvandlar sina lån till kreditkonton online istället för traditionella lån med en på förhand given och överenskommen löptid. Många av de smslån och snabblån som funnits väldigt länge i Sverige har i samband med sina omvandlingar även höjt lånegränsen för sina nya kreditkonton. Vanligast är att man istället sätter en lägsta procentsats för hur stort belopp man som lägst måste betala varje månad.
 

Företagen jobbar i uppförsbacke

De företag som är verksamma inom smslån och snabblån med kortfristiga lån till förhållandevis höga räntor har egentligen jobbat i uppförsbacke under en längre tid. Redan sedan några år tillbaka började nämligen snaran att dras åt med en ny lagstiftning som gjorde att alla långivare på ett mycket tydligare sätt tvingades att göra en mer fördjupad kreditbedömning än det tidigare haft som krav på sig att göra.

En annan sak som slagit ganska hårt mot företagen i snabblånebranschen är att det numera inte är tillåtet att annonsera för månadslån i sökmotorn Googles sökresultat. Eftersom alla snabblån och smslån är ytterst beroende av att marknadsföra sig i digitala kanaler på nätet slår det ganska hårt på deras möjligheter att synas på nätet, vilket förstås är superviktigt för dem.
 

Hur påverkar detta låntagarna

Vi som låntagare kommer framför allt att märka av att låneprodukter förändras rejält under den kommande tiden. Långt ifrån alla justeringar som ska till för att uppfylla en eventuell lagförändring är genomförda och det finns fortfarande många långivare som ligger efter med sin produktutveckling. Eller om man nu över huvud taget kan kalla detta för produktutveckling då det snarare handlar om ett påtvingat uppdrag för att överleva som företag.
Det som händer just nu innebär att lån som tas före ett eventuellt beslut om den nya lagen, inte kommer att påverkas alls. Den nya lagen föreslås att träda i kraft redan under 2018 men det är tveksamt om man hinner med detta. Oavsett vilket så gäller de nuvarande lagarna fram tills något annat meddelas och det är inte otänkbart att det dröjer ända fram till halvårsskiftet 2018 innan en ny lag över huvud taget kan träda i kraft.

Det du kan göra just nu är alltså att låna till samma villkor som har gällt sedan tidigare hos vissa snabblån eller välja att ta ett lån som redan reviderats för att passa bättre in i de nya förutsättningarna.
Att dra nytta av kreditkonton som poppar upp som svampar ur marken just nu, är en bra idé för den som kanske känner sig lite väl uppbunden av en redan från början fastställd löptid.
 

Läs hela inlägget »
Smslån Smslån
Smslån har per definition spelat ut sin roll om man med smslån menar att det är lån som man ansöker om genom att skicka ett sms till en långivare som tillhandahåller just smslån.

I nuläget är det väldigt få lån som man ansöker om just genom att skicka ett sms och istället har de ersatts med ett stort utbud av olika snabblån som man snabbt och enkelt söker online från smartphone, surfplatta, dator eller annan mobil enhet.

Att skicka sms för att förnya sitt lån hos en långivare som man haft sedan tidigare förekommer i enstaka fall men i övrigt är just metoden att skicka sms för att låna pengar i princip försvunnen.
 

Snabblån utan uc - mest populärt

Snabblån utan uc kontroll och lån som fortfarande kallar sig för smslån utan uc kontroll, är den kategori av lån som ökar mest i populäritet.
Lån utan uc kontroll, kan man bara söka online och det är normalt sett, inte möjligt att söka sådana lån när man besöker en vanlig bank.

Snabba lån utan uc kontroll innebär i korthet att långivaren inte gör kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen), vilket i sin tur medför fördelar. Extra fördelaktigt med lån utan uc kontroll är det förstås för den som av olika anledningar inte vill ha förfrågningar hos uc eller för den som vet med sig att man redan har många förfrågningar hos uc.
Allt för många förfrågningar hos UC under en 12-månadersperiod, resulterar i en lägre kreditvärdighet och det kan bli svårt att få låna pengar hos långivare som har autogenererade svar, där antal uc förfrågningar i många fall påverkar om du får låna pengar eller inte.
 

Varför finns det lån som kallas smslån?

Nu undrar du säkert varför det över huvud taget fortfarande finns lån som kallar sig för smslån. Svaret är oftast att smslån är ett väl inarbetat begrepp som många förknippar med en snabb ansökan online snarare än lån genom att skicka sms nuförtiden.
Flera av de lån som fortfarande kallar sig för smslån, tillhör de lån som faktiskt fanns att söka långt tillbaka i tiden då smslån först lanserades.

Det är inte någon skillnad på andra lån och smslån när det handlar om att söka snabba mikrokrediter online men numera finns det snabblån och mikrokrediter som är på ganska höga lånebelopp.

Kanske är det det mänskliga behovet av att känna igen sig för att känna större trygghet som gör att det gamla begreppet smslån ännu lever kvar. Dock måste påpekas att ordet och begreppet smslån inte förknippat med enbart positiva resonemang. Under de senaste åren har ordet smslån blivit ett smutsigt och fult begrepp som det är väldigt få som vill förnippas med. Det gäller förstås även kreditföretag som i allt större utsträckning avvecklar varumärken som är av karaktären smslån.
 

Läs hela inlägget »
Snabblån utan skuldfälla Snabblån utan skuldfälla
Snabblån är väldigt enkelt att söka online och lockelsen med att ansöka om lån snabbt och kanske ha pengarna på sitt konto redan samma dag, kan förstås vara svår att stå emot när behovet av extra pengar är som störst.
Man kan ta till sig en del tips för att undvika att snabblån blir till en skuldfälla som är svår att ta sig ut ur. Det finns massor av olika snabblån att välja mellan och valet går snabbt och enkelt, därför kan man ibland förhasta sig och söka lån utan att först tänka över det.
 

Undvik skuldfällan genom att planera ditt lån

Genom att planera ditt lån kan du lätt undvika skuldfällan. En planering innebär samtidigt att du ställer dig den viktiga frågan: "Är jag verkligen i behov av att låna pengar?".
För många som söker på nätet har valet redan gjorts, det vill säga att du redan har bestämt dig för att du behöver låna pengar snabbt. Men för den som inte är beredd att gå direkt till ansökan om snabblån, kan det definitivt vara värt att ta några minuter och läsa vidare.
 

Först bör du som sagt ställa dig ett antal frågor för att på så sätt reda ut dels om du verkligen måste låna pengar och dels vad det är för typ av lån som kan tänkas passa dig bäst utifrån dina lånebehov men ocksp utifrån din personliga ekonomi.

Frågor att ställa dig:

  • Är det nödvändigt att låna pengar eller kan jag genom att leva snålt, klara ut det behov av pengar jag har ändå?
  • Finns det någon annan utväg för att skaffa pengar utan att behöva låna?
  • Kommer det att innebära problem för mig att betala tillbaka ett lån?
Är svaret på de tre ovanstående frågorna "nej" så är du antagligen i behov av att låna pengar.

Nästa steg handlar om vilka villkor du själv önskar för lån och därmed kan du förhoppningsvis ta ställning till vilken kategori av lån som passar dig bäst:
  • Är detta en större investering som innebär att jag ska köpa något som jag kommer att ha kvar länge? Då passar antagligen ett större privatlån allra bäst. Detta oavsett om det är ett lån som gör uc förfrågan eller inte.
  • Är detta ett tillfälligt behov av extra pengar för en oförutsedd händelse eller något jag absolut måste skaffa pengar till snabbt? Då passar antagligen snabblån utan uc kontroll bäst.
  • Har jag låg kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar men ändå är säker på att jag vill försöka låna pengar? I dessa fall passar lån som godkänner låntagare trots betalningsanmärkning, bäst för dig.
  • Vill jag låna pengar för att samla andra gamla lån och krediter? Då ska du kanske lära dig mer om och läsa vidare om lån för skuldfinansiering

Hur vet jag om jag hamnat i skuldfälla?

Om du har så många lån och krediter så att dina pengar inte räcker till annat än att betala av på dessa och förhoppningsvis till de allra nödvändigaste i övriga levnadskostnader, har du troligtvis dragit på dig för höga månadskostnader för lån och krediter. I alla fall i förhållande till de inkomster du har.
Det är allmänhet ingen fara att låna pengar men när lånen och krediterna börjar kosta dig så mycket pengar att du knappast har råd med något annat än att betala dina räkningar, då behöver du göra något åt din ekonomiska situation.
Att jobba sig igenom ett antal steg för skuldfinansiering är ofta en mycket lönsam idé eftersom många blir väldigt förvånade över hur mycket pengar de kan få över till annat varje månad, bara genom att få ordning och reda på lån och krediter.
Att rensa upp ekonomin och rensa upp lån på det här sättet kallas ofta för skuldfinansiering och ska inte förväxlas med skuldsanering.
Att söka lån för skuldfinansiering innebär att du själv tar ansvar för att lösa din ekonomiska situation, men med bättre planering än tidigare.
 

Läs hela inlägget »