Få ordning på din ekonomi - gör en budget

Gör en budget Gör en budget

Att göra en budget låter kanske tråkigt men det är väldigt användbart och många tycker till och med att det blir roligt när de får en överblick över sin ekonomi.

Dessutom är det bästa sättet att få ordning på sin ekonomi, att göra en enkel budget. En budget är en planering och uträkning av inkomster och utgifter. Tanken med en budget är förutom att du skall få full kontroll på din ekonomiska situation, att om du följer den, behöver du inte oroa dig för om pengarna skall räcka hela månaden eller inte.

Det finns gratis budgetverktyg att använda sig av på konsumentverkets hemsida kan du få bra tips och vägledning om hur du kan beräkna olika kostnader om du inte själv har någon aning om dina utgifter och beräknade kostnader i dagsläget.
Det är lättare än vad många tror att göra sin egen budget, det gäller bara att komma igång.
 

Fyra enkla steg för att göra en budget

Steg 1:
Räkna ut dina fasta inkomster per månad

Till fasta inkomster kan du exempelvis räkna lön, barnbidrag, studiebidrag, sjukbidrag, underhållsbidrag eller annan inkomst som du vet kommer in på ditt konto varje månad. Slå samman alla fasta inkomster och räkna ut vilken summa pengar du har varje månad. Räkna inte med osäkra inkomster såsom pengar du tjänar extra på olika sätt.

Steg 2:
Räkna ut dina fasta utgifter per månad

Fasta utgifter är sådana helt nödvändiga utgifter som du inte kan påverka att de uppstår varje månad. Fasta utgifter är inte detsamma som att det nödvändigtvis rör sig om exakt samma fasta belopp varje månad.
Till fasta utgifter hör exempelvis hyra, el, vatten, avlopp, telefon, TV, försäkringar, underhållsbidrag, avgifter för barnomsorg, lån, avgift för a-kassa och andra utgifter som du vet kommer varje månad även om storleken kan variera. Räkna inte med rörliga utgifter såsom mat, kläder, hygien och annat i detta skede. Det kommer att underlätta att skilja de utgifterna från de fasta utgifterna när du skall göra en budget som är hållbar över tid.

Steg 3:
Räkna ut vilka och hur stora dina rörliga utgifter per månad är

Räkna ut dina helt nödvändiga rörliga utgifter. Till nödvändiga rörliga utgifter hör mat, hygienartiklar, kläder, nöje och precis allt som du lägger pengar på varje månad. Det är dina rörliga utgifter som är lättast att påverka om du vill få pengar över till sparande, nöjen eller annat.

Steg 4:
Jämför inkomster och utgifter

När du först räknat ut dina totala inkomster och sedan dragit av dina fasta och rörliga utgifter skall det gå minst jämt upp eller helst skall du få pengar över till sparande och extra nöjen. Om det inte går jämnt ut eller saknas pengar är nästa steg att minska de rörliga utgifterna och de utgifter du åtminstone kan påverka storleken på, även om du inte helt kan slippa dem.

Exempel på enkel budget
Exempel på enkel budget

Skapa en realistisk budget

Att skapa en realistisk budget är viktigt eftersom du annars riskerar att inte klara av att hålla den. Visst kan man leva billigt men de fasta utgifterna är svåra att sänka. Koncentrera dig på de rörliga utgifterna och fundera på vad du verkligen måste köpa och vad du kanske ska dra ner på.

Matkostnader är en utgift som många tänker att de inte kan göra något åt men det finns många exempel på människor som kan äta gott, näringsrikt och billigt. Tänk på att skippa restaurangbesöken och snabbmaten så kan du faktiskt dra ner på matkontot rejält. Det finns gott om tips på billiga menyer på nätet och många klarar av att äta för mindre än 30 kronor per dag.

När det gäller kläder, godis, snacks, nöjen och annat är det också du själv som avgör hur mycket du har råd att spendera på sådant varje månad. Du kanske inte måste köpa kläder och skor varje månad och nu för tiden är det modernt och inne att köpa begagnade kläder och skor. Det är inte bara billigare, du kan göra riktiga fynd samtidigt som du lever mer miljömedvetet.

Om du är för optimistisk när du skapar din budget finns det större risk för att du inte kan hålla den. Att istället börja lite lagom för att sedan tajta upp den mer, är både roligt och utmanande. Många som börjar göra budget och följer den, säger att det nästan blir till en sport att leva under sin budget vilket gör det roligare.
 

Vem har egentligen nytta av en budget?

Många kanske tror att det bara är människor som har mycket pengar som är i behov av att göra en budget för att se vad alla deras pengar går åt till. Egentligen kan man se på det hela helt tvärtom. En person med mycket pengar, kanske inte behöver tänka så mycket på vart pengarna tar vägen. Den som däremot har en begränsad summa pengar att röra sig med varje månad har desto större nytta av att ha en hushållsbudget.

Men även framgångsrika personer med mycket pengar har många gånger nytta av att ha och följa en budget. Kanske är det just deras budget som gjort att de har mer pengar över i ett senare skede när de har full koll på sina pengar och sin ekonomi.
 

Innehållet på den här sidan uppdaterades senast 2020-01-13.