Skaffa pengar genom att jobba

Jobba för att tjäna pengar Jobba för att tjäna pengar

Att ha ett jobb är inte alla förunnat i dagsläget men ändå är det säkraste sättet att skaffa pengar på, att skaffa pengar genom att jobba.

I Sverige finns det lagar och förordningar som reglerar hur barn och ungdomar får jobba samt vem som får jobba och tjäna pengar genom arbete i Sverige. Det senare regleras genom så kallat arbetstillstånd. Är du däremot bosatt i Sverige och är över 18 år, finns inga begränsningar.
 

Vart hittar man jobb att söka

Det finns många olika sätt att hitta jobb att söka. Idag kan du enkelt söka igenom olika sidor på internet för att hitta massor av jobb att söka. Arbetsförmedlingen är Sveriges största och den enda statliga aktören när det gäller att hitta jobb. Man räknar med att upp till 40% av alla lediga jobb som finns att söka, finns att hitta hos Arbetsförmedlingen.

Har du själv redan idéer om vilken sorts företag som möjligtvis kan ha jobb som passar dig, kan du googla på det du vill jobba med och på så sätt få fram olika företag som kanske inte annonserar efter människor att anställa just nu, men som du ändå kan höra av dig till för att höra om det har behov av att anställa någon. Ring, skriv eller besök de företag som du är intresserad av.

Att gå runt på stan och knacka dörr hos företag som du tror att du skulle passa hos är också ett alternativ som i många fall ger framgång eftersom du ofta betraktas som "framåt" och arbetsvillig om du anstränger dig och går runt och frågar om jobb. Nackdelen kan dock vara att chefen kanske inte är på plats och att den du möter på företaget inte har någon makt att ge dig jobb. Om det händer, be att få chefens namn och telefonnummer så kan du ringa dit senare när han/hon är på plats.
 

Hur skriver man jobbansökningar

Att skriva jobbansökningar kan kännas svårt och ovant om man inte har erfarenhet av det sedan tidigare. På olika sajter på nätet kan du få tips om hur du kan formulera din skriftliga ansökan och vad du bör tänka på.
 

Olika anställningsformer

I olika sammanhang, bland annat när du skall låna pengar, är det viktigt att kunna uppge rätt information om vilken sorts anställning man har. Här reder vi ut begreppen.

Tillsvidareanställning - Tillsvidareanställning betyder samma sak som det många kallar "fast anställning" även om själva begreppet kan låta som om det är osäkert hur länge. Vid en tillsvidareanställning har du en förutbestämt uppsägningstid som gäller både för dig och för arbetsgivaren. I många fall har du själv en kortare uppsägningstid än vad arbetsgivaren har om han/hon vill säga upp dig.

Provanställning - Vid provanställning har du en anställning på prov, precis som det låter. I god tid innan provanställningen tar slut, är arbetsgivaren skyldig att meddela dig om han/hon inte har för avsikt att låta dig jobba kvar efter att provanställningen tar slut. Provanställning finns till för att arbetsgivaren skall kunna hinna skaffa sig en bild av om han/hon anser att du är lämplig på det jobbet du fått.

Visstidsanställning och projektanställning - Som namnet skvallrar om handlar det om anställning under en begränsad tid. Skillnaden mellan visstidsanställning och projektanställning skall som regel vara att vid visstidsanställning finns ett givet slutdatum men du har rätt att säga upp dig före detta datum om du vill. Uppsägningstid gäller dock och det är sällan du har rätt att lämna jobbet inom loppet av några dagar eller liknande. Vid projektanställning förbinder du dig ofta att stanna projekttiden ut om avtalet är korrekt formulerat. I många fall är dock inte avtalen korrekt formulerade utan samma villkor som för visstidsanställning gäller. Var observant på vilken typ av avtal du får.

Timanställning och behovsanställning - Du får jobba när arbetsgivaren har behov av dig som extrapersonal eller tillfällig sjukvikarie. Du vet sällan hur många timmar per månad du får jobba men i vissa fall kan det finnas formuleringa såsom "dock minst XX timmar per månad" osv.

Vikarie och semestervikarie - Du jobbar istället för en specifik namngiven person som av någon anledning inte är i tjänst för närvarande. Det kan bero på tjänsteledigheter på grund av studier, föräldraledighet semesterledighet eller annat.
 

Krav när man ska låna pengar

Olika långivare har olika krav när det gäller deras villkor för lån. Att du har en deklarerad inkomst är det vanligaste kravet men ibland kräver kreditföretagen också att du ska inkomst av tjänst, det vill säga inkomst som du får av arbete eller eget företagande.

Din deklarerade inkomst är den inkomst du hade föregående år och alltså den som du deklarerade till skatteverket. Läs mer om krav och villkor för lån om du känner dig osäker på om du kan låna pengar eller inte.
 

Innehållet på den här sidan uppdaterades senast 2020-01-13.