Begrepp inom lån och lånerelaterat

Om du inte behövt tänka så mycket på din privatekonomi och lån, kanske du upptäcker att det finns massor av olika ord och begrepp som är svåra att förstå. Vi ska försöka hjälpa dig att reda ut en del frågetecken genom att förklara de vanligaste orden och begreppen inom lånevärlden.
 

Amortering
Amortering är den del av ditt lån eller din kredit som utgör själva avbetalningen på den totala skulden. Till dina lånekostnader tillkommer i de flesta fall även ränta och eventuella andra avgifter. Läs mer om vad amortering är och vilka olika typer av amorteringar som finns.
 

BankID
Om du vill uträtta ärenden som kräver att du identifierar dig eller att du signerar ett avtal elektroniskt, är BankID vad de flesta behöver. Numera är det allt mer vanligt att lån online kräver att du har BankID för att kunna ansöka om lån. Läs mer om vad BankID är och hur du skaffar BankID.
 

Betalningsanmärkning
En betalninganmärkning kan du få om du slarvat eller försummat dina ekonomiska åtaganden och inte betalat dina skulder i tid. Det kan vara en räkning som du inte betalat eller ett lån eller en kredit som du inte skött dina avbetalningar på. Läs mer om vad en betalningsanmärkning innebär.
 

Borgensman
En borgensman är inte samma sak som en medsökande. Här kan du läsa mer om vad en borgensman är och skillnaderna mellan det och medsökande.
 

Krav och villkor för lån
Olika banker och långivare har olika krav och villkor för att få låna pengar. Det kan handla om ålderskrav, inkomstkrav och annat. Här kan du läsa mer om vanliga krav och villkor för att få låna pengar.
 

Kreditupplysning
En kreditupplysning ingår oftast som en del i långivarens kreditkontroll. Enligt gällande föreskrifter bör en långivare inhämta en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag. Här kan du läsa mer om kreditupplysningar.
 

Medsökande till lån
En medsökande underlättar i allmänhet chanserna att bli godkänd för ett lån. Det man måste tänka på är att en medsökande är lika mycket ansvarig för lånet som den som står som huvudlåntagare. Vilka konsekvenser det kan få är individuellt. Här kan du läsa mer om medsökande och vad det innebär.
 

Ränta
Amorteringen är själva avbetalningen på den totala skulden och räntan är priset du får betala för att låna pengar. Räntan får du inte tillbaka på något sätt men du får göra avdrag för utgiftsräntor i din deklaration. Läs mer om hur ränta beräknas och hur ränta fungerar.
 

Innehållet på den här sidan uppdaterades senast 2020-01-11.