Krav och villkor för att få låna pengar

För att bli godkänd för lån måste du först och främst uppfylla de grunläggande kraven som långivaren har på dem som ansöker om lån hos dem. Exakt vilka krav som ställs varierar mellan olika banker, långivare och kreditinsitut.

Det som ofta skiljer lånen åt är hur mycket du max kan få låna, vilken ränta du kan få, återbetalningstidens längd och vilken inkomst du behöver kunna uppvisa att du har. Även hur god kreditvärdighet du behöver ha, skiljer sig väsentligt mellan olika lån. I kreditvärdigheten räknas dina inkomster, fasta utgifter, levnadskostnader i övrigt och tidigare kredithistorik in. Tidigare misskötta krediter som resulterat i betalningsanmärkningar, ser aldrig bra ut vid en kreditupplysning men det är behöver inte vara omöjligt att få lån ändå.

Vanliga villkor och krav som banker och kreditbolag ställer på dig som låntagare är:

  • Att du kan uppvisa en deklarerad årsinkomst i Sverige, där ett vanligt minibelopp är 120 000 kr.
  • Att du ska vara minst 18 år, en del långivare har dock 20 år eller högre som åldersgräns.
  • Att du är folkbokförd i Sverige, ibland krävs även svenskt medborgarskap. Vissa långivare kräver att du varit folkbokförd i Sverige under en viss utsatt tid.
  • Många långivare låter dig låna med betalningsanmärkningar medan andra inte gör det. Hur många betalningsanmärkningar och hur "nya" de får vara, skiljer sig också åt.
  • Att du inte har en skuld hos Kronofogden. Vissa lån som kallas omstartslån, kan dock godkänna dig som låntagare även om du har skuldsaldo hos KFM.
  • En del lån, som bolån, kräver en kontantinsats från dig som låntagare.
  • För vissa lån, krävs det att man har någon form av säkerhet, som en bil eller en bostad.


Det är fritt upp till långivaren vilka krav de väljer att ställa på dig som presumtiv låntagare. Vissa har lägre trösklar än andra för att bli godkänd. Det är ovanligt att du kan söka mindre snabblån tillsammans med en medsökande. När det däremot handlar om större lån brukar det både vara fullt möjligt och till och med fördelaktigt att ansöka om lån tillsammans med en medsökande.
 

Villkor vid nedsatt betalningsförmåga

Vilka villkor som gäller om du av någon oförutsedd anledning skulle få tillfälliga betalningsproblem, är väldigt olika. Vissa långivare är öppna för att föra en dialog med dig och lösa situationen tillsammans med dig på bästa möjliga sätt, medan andra är väldigt snabba på att skicka iväg ditt ärende till ett inkassoföretag. Statistik visar att mindre snabblån med hög ränta, förhållandevis kort återbetalningstid och där långivaren tagit en större risk genom att godkänna låntagare med låg kreditvärdighet är mer benägna att snabbare skicka ditt ärende till ett inkassoföretag.

När du tecknar ett lån bör du för säkerhets skulle välja en något längre återbetalningstid än du egentligen måste och klarar av. En längre återbetalningstid innebär en lägre lånekostnad att betala varje månad, vilket ökar chansen att du ska klara av ett par månader med oförutsedda händelser. Du kan ju bli sjuk eller drabbas av något annat som sätter ner din betalningsförmåga. Det du kan göra om något sådant inte händer, är att om du vill och har råd, ändå betala av lånet i snabbare takt än avtalet säger. För snabblån har du som regel, rättighet att kostnadsfritt göra extra amorteringar och på så sätt bli skuldfri snabbare än låneavtalet säger.
 

Innehållet på den här sidan uppdaterades senast 2020-01-11.