Kreditupplysning

En kreditupplysning kan göras på flera olika sätt. Det vanligaste sättet för en bank eller annan långivare, är att begära in en kreditupplysning från något företag som tillhandahåller sådan information. Det är viktigt att göra skillnad på kreditupplysning och uc kontroll eftersom det är två helt olika saker och begrepp. Uc kontroll är en kreditupplysning som görs genom företaget Upplysningscentralen medan det finns flera andra företag som också lämnar kreditupplysning. De vanligaste kreditupplysningsföretagen i Sverige är Bisnode, Creditsafe och Upplysningscentralen.

Bisnode

Bisnode tillhandahåller kreditupplysning på både företag och privatpersoner. När en långivare eller bank gör en kreditupplysning genom Bisnode, påverkar det inte din framtida kreditvärdighet eftersom informationen om att en kreditupplysning har gjorts, inte delas på samma sätt som exempelvis sker när någon gör en förfrågan genom UC kontroll hos Upplysningscentralen.

Du får själv information om vem eller vilka som gjort en kreditupplysning på dig genom Bisnode. Beskedet kommer inte hem till dig per post utan skickas till dig via den e-postadress som du angivit när du ansökt om lån. Detta gör att om du slipper låta andra personer i ditt hushåll, ser i brevlådan att informationen om att någon gjort en kreditupplysning om dig.
 

Creditsafe

Creditsafe tillhandahåller liknande tjänst som Bisnode och inte heller hos Creditsafe, kommer informationen att delas med andra såsom den görs om någon gör en förfrågan hos UC. Du får information om vem som gjort kreditupplysning på dej. Beskedet kommer hem till dig per post.
 

Upplysningscentralen - UC

Upplysningscentralen kallas och förkortas UC. När någon gör en förfrågan om dig via UC, kommer det att utgöra en del av en helhet i den scoring som sedan lagras i 12 månader. I scoringen ingår även antalet förfrågningar som en ganska tung del av själva kreditbedömningen och därför är det inte bra att ha för många uc kontroller under en 12-månadersperiod då det påverkar scoringen negativt.
 

Gör en kreditupplysning på dig själv

Om du vill veta vilka uppgifter som finns om dig och vad banker och långivare kommer att se för information om dig, kan du mot en avgift göra en kreditupplysning på dig själv. Det kan också vara bra att göra en kreditupplysning på dig själv om du är osäker på varför du får avslag på låneansökan efter låneansökan. Du får information om betalningsanmärkningar har försvunnit och om din deklarerade inkomst m.m.
 

Låna utan kreditupplysning

En kreditupplysning görs alltid av seriösa långivare och banker. Däremot är det stor skillnad på vilken typ av kreditupplysning som görs och framför allt är det stor skillnad på hur kreditupplysningen påverkar din framtida kreditvärdighet.
 

Innehållet på den här sidan uppdaterades senast 2020-01-11.